Nasa’ya niyet, herkese kısmet.

Süpermarket rafından kayıtsızlıkla alıp sepetinize attığınız ürün bir ‘uzay’ ürünü olabilir!

Bir zamanlar Amerikan Uzay Ajansı (Nasa) tarafından firmalara sipariş edilip de üstün başarıyla hayata geçirilen ve sonradan seri üretime dönüşen ‘akıllı’ ürünlerin pek çoğu bugün köşebaşındaki marketin raflarında size bakıyor. Ve siz bu eşyanın Nasa için yapıldığını büyük olasılıkla bilmiyorsunuz. İşte Nasa için niyetlenilen, sonradan herkese kısmet olan en popüler 10 ‘uzay’ ürünü:

1. ŞARJLI EL ALETLERİ

Uzay araştırmalarında kullanılmak üzere akıl edilen ve geliştirilen ürün ve teknolojilerin çoğu bugün hemen hepimizin hayatını kolaylaştırıyor. Örneğin bugün elinizdeki ‘şarjlı’ marangoz aletlerinin atası, bir zamanlar Nasa için icat edilmişti.

Apollo uzay aracını Ay’a yollama hazırlığındaki Nasa, astronotların Ay yüzeyinden kaya örnekleri toplarken zaman kaybetmesini istemiyordu. Az zamanda ne kadar çok örnek toplanırsa o kadar iyiydi elbette. Ama uzay aracında priz olmadığı gibi 385,000 kilometre uzunluğunda ‘uzatma kablosu’ kullanmak da elbette söz konusu değildi.

Nasa bunun üzerine Amerikan elektrikli el aleti üreticisi Black&Decker ile işbirliğine gitti. Firma, Nasa’nın finansmanı ve teknik desteğiyle şarj edilebilir pille çalışan ve az enerji tüketen motorlar geliştirdi. Bugün şarj edilebilir el ve mutfak aletlerinin hemen hepsi, işte o zamanki mesainin meyveleri.

2. DUMAN DEDEKTÖRÜ

Artık neredeyse tüm binalarda kullanılan yangın alarm sistemleri, esas itibarıyla zararlı duman ve gazların dedektörler vasıtasıyla hızlı olarak tespit edilip alarmın harekete geçirilmesiyle çalışıyor. Bu sistemlerin atası ise uzay üssü Skylab’te kullanılmıştı.

ABD’nin uzaydaki ilk istasyonu olacak Skylab’in hazırlıklarını sürdüren Nasa, Honeywell Corp. firmasına duman ve zehirli gazları tespit edecek dedektörler geliştirmesi için sipariş verdi. Sonuçta dünyanın ilk iyonizasyonlu duman dedektörü icate dilmiş oldu. Sistem çok az miktarda Amerikyum-241 radyoaktif izotoptan faydalanıyordu.

ABD’nin uzaydaki ilk istasyonu olacak Skylab’in hazırlıklarını sürdüren Nasa, Honeywell Corp. firmasına duman ve zehirli gazları tespit edecek dedektörler geliştirmesi için sipariş verdi. Sonuçta dünyanın ilk iyonizasyonlu duman dedektörü icate dilmiş oldu. Sistem çok az miktarda Amerikyum-241 radyoaktif izotoptan faydalanıyordu.

Bu icadı 1979’da daha ucuz ve hassas fotoelektrik dedektörler izledi. Bunlar havadaki dumanı ‘görerek’ harekete geçiyordu. Yangın dedektörleri bugüne kadar belki yüz binlerce hayat kurtarmıştır. Ama özellikle itfaiye çağırmak gibi bir lüksü bulunmayan Uzay İstasyonu’ndakilerin.

3. TAKVİYELİ BEBEK MAMASI

Aklınız hemen dondurulmuş gıdalara gitmesin. Bahsettiğimiz ürünler, bugün pek çok bebeğe nasip olan bol mineralli, vitaminli, güçlendirilmiş bebek mamalarından başkası değil.

Nasa, uzun süren uzay yolculuklarında astronotları çabuk ve yeterli şekilde besleyebilecek, ama fazla yer de kaplamayan çözümler üzerinde çalışmaya 1950’lerde başlamıştı. Bazı alg (yosun) türlerinin kullanımından olumlu sonuçlar elde edildi.

Maryland’teki bir biyokimya firması, anne sütündeki yağlara benzeyen iki besleyici asit taşıyan bir yosun türü keşfetti. Buradan yola çıkılarak geliştirilen Formulaid, bugün bebeklerin görme ve zeka kabiliyetlerini geliştirmek için verilen mamalarda hala kullanılıyor.

Devamı için http://www.ntv.com.tr/id/24992680/page/2/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder