F Klavye Olimpiyatlara Hazırlanıyor!



'F klavyenin babası' olarak bilinen İhsan Sıtkı Yener (84), şu sıralar farklı bir heyecan yaşıyor.

54 yıl önce Meclis onayıyla 'Standart Türkçe F klavye'yi ülkemize kazandıran Yener, 11 kişilik Türk Milli Takımı ile Çin'in başkenti Pekin'de yapılacak Uluslararası Bilgisayar Şampiyonası'na hazırlanıyor.

15-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek yarışmaya katılacak milli takımda dünya rekortmeni eski şampiyonlar da yer alıyor. Yener, ilerleyen yaşına aldırmadan milli takım ile çalışmalara devam ediyor. Yaptığı işi Türkçeye hizmet olarak gören İhsan Yener'in 'ilk ve tek bilimsel klavye'yi bulma hikâyesi ise ortaokul yıllarına dayanıyor. Yener, ortaokul ikinci sınıfta on parmak yarışmalarında birinci olur. Tatillerde tecrübesini kullanarak babasının yanında çalışmaya başlar. Ancak klavye farklı olduğundan sorun yaşar. Bu durum karşısında 'neden bizim de standart bir klavyemiz yok?' diye düşünür ve çalışmaya başlar. Elde ettiği prototip, 1955 yılında yabancıların da katıldığı Bakanlıklar Arası Standardizasyon Kurulu'nun kararıyla 'milli klavye' kabul edilir. O zaman doktorlarla parmakların kuvvet dereceleri tespit edilip Türkçedeki kelimeler incelenerek hangi harfin kaç defa kullanıldığı araştırılır. En sonunda en kuvvetli parmaklara en işlek harfler, en az kullanılan harflere de en kuvvetsiz parmaklar gelecek şekilde yerleştirilir. Böylece dünyada bir ilk gerçekleştirilmiş olur.

2 yorum:

  1. Lisede F klavye öğretmeye çalışırlardı da uyuz olurdum. Hiçbiryerde kullanılmıyo da madem okullarda niye öğretiliyor diye. Türkçeye %100 destek tabiki ama yine de sevmiyorum F klavye falan =/

    YanıtlaSil
  2. Şuradan gerekli bilgiyi alabilirsin fe klavye hakkında:
    http://birsifirbir.blogspot.com/2009/03/yasasn-fe-klavyemiz.html

    YanıtlaSil